Щороку Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) оновлює свій Список заборонених речовин і методів, який визначає, які речовини і методи заборонені в спорті, як під час змагань, так і поза ними. Таким чином, версія 2022 року набуває чинності з 1 січня 2022 року.

Спортсменам і допоміжному персоналу рекомендується ознайомитися зі Списком заборонених речовин і методів 2022 року та його оновленнями. Короткий огляд основних оновлень із пояснювальними примітками можна знайти тут.

Одним із значущих змін є додавання глюкокортикоїдів. Усі ін’єкційні шляхи введення тепер будуть заборонені для глюкокортикоїдів під час змагального періоду. Приклади ін’єкційних шляхів введення включають: внутрішньовенний, внутрішньом’язовий, периартикулярний, внутрішньосуглобовий, перитендинозний, внутрішньосухожилковий, епідуральний, інтратекальний, інтрабурзальний, внутрішньоочаговий (наприклад, внутрішньокелоїдний), внутрішньошкірний та підшкірний. Пероральне введення глюкокортикоїдів, яке залишається забороненим під час змагань, включає оромукозальний, щічний, ясенний та сублінгвальний шляхи.

Інші шляхи введення (включаючи інгаляційний та місцевий: дентальний-внутрішньоканальний, дермальний, інтраназальний, офтальмологічний та періанальний) не заборонені при застосуванні в ліцензованих дозах та за терапевтичними показаннями виробника.

Наполегливо рекомендується, щоб спортсмени дотримувалися мінімальних періодів вимивання, виражених з моменту введення препарату до початку періоду змагань. Ці періоди вимивання виділені в Резюме основних модифікацій і засновані на використанні цих ліків відповідно до максимальних ліцензованих доз виробника.

Слід зазначити, що спортсмени, які мають законні медичні причини для використання забороненої речовини або методу зі списку, можуть подати заявку на звільнення від терапевтичного використання.

Міжнародне агентство з тестування (ITA) нещодавно провело вебінар з поясненням щодо Переліку та оновлень 2022 року. Його можна переглянути на цому сайті. У ньому спортивний фармацевт ITA Марк Стюарт і менеджер WADA TUE Девід Хілі представляють найважливішу інформацію, яку потрібно знати спортсменам та їх допоміжному персоналу, у практичному та інтерактивному форматі. У них також був гість-спортсмен, Ерік Маккензі, щоб представити точку зору спортсменів.

Більше інформації можна знайти на веб-сайті WADA.