Міжнародна федерація зі спортивного орієнтування (IOF) призупиняє членство Федерації спортивного орієнтування РФ через військове вторгнення в Україну з боку РФ.

Сьогодні на позачерговому засіданні Ради Міжнародної федерації спортивного орієнтування ухвалено рішення негайно призупинити членство Російської федерації спортивного орієнтування. Санкцію накладено на невизначений термін і це означає наступне:

  • Російські спортсмени зі спортивного орієнтування в усіх дисциплінах IOF не будуть допущені до участі в змаганнях IOF. Спортсмени також не будуть допущені до участі у змаганнях під нейтральним прапором. Це рішення має негайний вплив на Чемпіонат світу з лижного орієнтування, Чемпіонат світу з лижного орієнтування серед юніорів та Чемпіонат Європи з лижного орієнтування серед юнаків, проведення яких заплановано у Фінляндії з 14 по 20 березня 2022 року.
  • Усі права на організацію заходів IOF скасовуються на час призупинення. Наразі в Росії не заплановано проведення чемпіонатів IOF або інших великих змагань, але це рішення означає, що будь-які заплановані Всесвітні рейтингові змагання (WRE) та заходи Всесвітнього дня орієнтування (WOD) не будуть визнані IOF.
  • Російські члени, призначені до складу комісій та офіційних органів IOF, відсторонюються від роботи на час дії санкцій.

Рішення про ці заходи прийнято в результаті обговорення в Раді IOF на основі заяв низки федерацій-членів IOF. Вони є доповнюючими до, висловлених раніше зі сторони IOF рекомендацій Міжнародному олімпійському комітету (МОК), від 25 лютого. Рішення прийняті відповідно до Статуту IOF та Кодексу етики. Крім того, Рада IOF обговорить умови можливого призупинення членства Федерації спортивного орієнтування Білорусі.

IOF також просить інші Міжнародні спортивні федерації про підтримку та просить їх розглянути можливість застосування подібних заходів. IOF прагне працювати в напрямку зміцнення спортивних цінностей через взаємодію з організаціями із зацікавлених у цьому сторін.

Президент IOF Лего Гальдна (Leho Haldna) – Ми хочемо висловити нашу солідарність з Федерацією спортивного орієнтування України та нашу підтримку всіх спортсменів-орієнтувальників в Україні. Рішення Ради приймаються для підтримки цінностей IOF, які є основою нашого спорту, і ми вважаємо, що ситуація вимагає від нас прийняття цих надзвичайних рішень на підтримку миру.

Джерело – лист від Сандре Гуллод (Sondre Gullord) – генерального секретаря IOF від 28 лютого 2022.